De aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak verward met de WA verzekering en is één van de beter bekende verzekeringen in Nederland. Toch weet niet iedereen wat deze verzekering precies inhoudt, wat ermee gedekt wordt (en wat niet) en waarom het handig is er één af te sluiten. Deze aansprakelijkheidsverzekering valt onder de schadeverzekeringen en kan net als vele andere verzekeringen heel veel geld besparen. De aansprakelijkheidsverzekering wordt dus vaak verward met de WA verzekering, maar de twee verschillen wel degelijk van elkaar. De WA verzekering is verplicht bij de wet en de twee verzekeringen dekken verschillende zaken.

Wat is de aansprakelijkheidsverzekering?

Wat een aansprakelijkheidsverzekering precies inhoudt is niet heel erg moeilijk te bedenken, de naam zegt het eigenlijk al. Deze verzekering beschermt de verzekerde tegen het risico van aansprakelijkheid. Aansprakelijkheid houdt in dat je wettelijk verantwoordelijk bent voor schade aan bijvoorbeeld een ander persoon, het eigendom van een ander persoon of andere zaken. Dit betekent niet dat de verzekering alleen dekking biedt wanneer je zelf direct schade aanricht, maar ook wanneer dit bijvoorbeeld per ongeluk of indirect gebeurd (denk hierbij bijvoorbeeld aan dakpannen die van je huis vallen en schade veroorzaken bij de buren). De laatste manier van aansprakelijkheid wordt ook wel risicoaansprakelijkheid genoemd (ook schade door toedoen van je huisdier valt hier vaak onder).

Wat dekt de aansprakelijkheidsverzekering allemaal?

De aansprakelijkheidsverzekering dekt een heleboel zaken, maar ook een heleboel niet. Om een klein beetje een inzicht te krijgen in wat wel, en wat niet gedekt wordt door deze verzekering vind je hieronder wat informatie erover.

Wel gedekt

Zoals al eerder vernoemd dekt de aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld schade bij de buren door toedoen van bijvoorbeeld dakpannen die van je dak zijn gevallen (mits dit niet met opzet gedaan is natuurlijk). Maar deze verzekering dekt ook lichamelijke of geestelijke schade aan een persoon, materiële schade, vermissing van spullen, vernieling en rechtszaken en/of onderzoeken die uitgevoerd zijn door deskundige. Het bedrag dat vergoed wordt kan oplopen tot wel 2 miljoen euro, maar dit verschilt per verzekeraar en pakket (kijk dit goed na in de polisvoorwaarden).

Niet gedekt

Wat de aansprakelijkheidsverzekering niet dekt is eigenlijk vrij simpel. Toch moet hierbij wel gezegd worden dat per verzekeringsmaatschappij de dekking enorm kan verschillen. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden door!

1. Schade die met opzet is veroorzaakt wordt niet vergoed
2. Zuivere vermogensschade
3. Schade aan gehuurde goederen/producten
4. Schade als gevolg van seksuele gedragingen
5. Schade met of door een auto/motor of ander motorvoertuig
6. Schade op het werk

Waarom is het verstandig een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Het is verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om één simpele reden: Het kan je heel veel geld besparen. Wanneer je per ongeluk voor een heel hoog bedrag schade veroorzaakt kun je vaak aanspraak doen op je verzekeraar. Zo voorkom je al gauw dat je bedragen van een paar duizend euro uit eigen zak moet betalen. Ook kan het niet afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering negatieve gevolgen hebben voor de gedupeerde. Wanneer je niet verzekert bent en de gedupeerde probeert medische kosten bij jou te verhalen komt hij/zij van een koude kermis thuis. Hierdoor dupeer je het slachtoffer nog eens extra! Daarnaast kan het ook zo zijn dat jij voor die medische kosten opdraait, en medische kosten tikken vaak de duizendtallen aan. Wees dit voor, een ongeluk zit immers in een klein hoekje!

Tips:

  • Je auto en de inboedel vallen niet onder de aansprakelijkheidsverzekering.
  • Zoek van tevoren goed uit wat wel, en wat niet onder de risicoaansprakelijkheid valt.
  • Een aansprakelijkheidsverzekering is niet hetzelfde als een WA-verzekering, bekijk de verschillen goed.
  • Vaak kun je kiezen tussen alleenstaande dekking of gezinsdekking. Neem de voor en nadelen hiervan goed in overweging voor je de verzekering afsluit.
  • De aansprakelijkheidsverzekering biedt vaker dekking dan je denkt, profiteer hier van.