Autoverzekeringen, waar moet ik op letten?

De auto is voor sommige gewoon een simpel vervoersmiddel, voor andere is het hun leven. Het maakt niet uit wat het voor u betekent, hem verzekeren is geen overbodige luxe. Naast het verzekeren van uw eigen auto moet u bij de aanschaf van een auto ook altijd standaard een WA-verzekering afsluiten. Een WA-verzekering vergoed de schade van derden bij een ongeval. Een WA-verzekering is dus verplicht maar uw auto verzekeren niet. Toch is het wel slim om dit te doen, zeker bij een gloednieuwe auto. Bij de aanschaf van een nieuwe auto is het slim om te kiezen voor een beperkte allrisk dekking. Bij een wat oudere auto kunt u kiezen voor een beperkte casco dekking.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Dit is een goede vraag! Het afsluiten van een autoverzekering is niet iets wat u zo één twee drie doet. U moet er even goed de tijd voor te nemen. Hieronder vindt u een lijst van de belangrijkste punten waar u op moet letten.

Schadevrije jaren
Schadevrije jaren zijn erg handig, voor elk jaar dat u rijdt zonder schade te veroorzaken ontvangt u korting van uw verzekeraar. Wanneer u dan een keer schade rijdt zal u terugzakken in op de tredenkorting. Hoe ver u terugzakt is sterk afhankelijk van de kosten van de schade. Erg belangrijk is dat u niet zomaar blindelings de autoverzekering met de laagste premie kiest, deze verzekeringen hebben vaak een enorme terugval op de tredenkorting bij schade waardoor u uiteindelijk nog enorm duur uit bent.

Total loss schadevergoeding
U auto wordt total loss verklaart wanneer de reparatiekosten voor herstel hoger uitvallen dan de waarde van de auto. Wanneer u de schade als bestuurder zelf hebt veroorzaak dan dekken een WA-verzekering of een beperkte casco dekking dit vaak niet. Met een allrisk verzekering bent u van dit probleem af. Deze verzekeringen vergoeden vaak de dagwaarde van de auto wanneer deze total loss verklaard wordt. Bij een nieuwe auto is dit helemaal een aanrader, in het eerste jaar vergoeden verzekeraars vaak de nieuwprijs van de auto.

Besparen op je autoverzekering

Een autoverzekering kan vaak erg duur zijn. Niet iedereen kan elke maand een enorme premie missen. Daarom staan hier wat tips op een rijtje over hoe u de kosten een beetje kunt drukken.

Kies voor jaarbetaling
In veel gevallen kiest u automatisch voor een maandbetaling bij het afsluiten van een autoverzekering, maar dit is niet altijd de goedkoopste optie. Veel van de verzekeraars rekenen een toeslag voor de termijnbetaling. Kunt u de autoverzekering in één keer betalen overweeg dit dan zeker, het kan u veel geld schelen.

Betaal kleine schades zelf
Wanneer u schade aan uw auto hebt dan is het belangrijk dat u eerst kijkt of het grote of kleine schade is. Het betalen van uw eigen schade zorgt ervoor dat u de kosten niet hoeft te claimen bij u verzekeraar. Op deze manier verliest u niet uw no-claimkorting en dit kan op de lange termijn veel opleveren.