Bereken uw premie

Veel Nederlanders hebben een caravan, maar niet iedereen heeft een caravanverzekering. Toch is het erg verstandig om zo’n verzekering af te sluiten want een caravan is vaak erg duur, verzekeren kan je dus een hoop geld schelen bij schade aan je caravan.

Wat is een caravanverzekering?

Wat een caravanverzekering is, is vrij simpel, een verzekering voor je caravan. Maar wat deze verzekering precies inhoudt is voor veel mensen onduidelijk. In dit artikel zal uitgelegd worden wat je aan een caravanverzekering hebt, waarom het slim is er één af te sluiten en wat zo’n caravanverzekering dekt.

Wat dekt een caravanverzekering precies?

Voor vele is dit erg onduidelijk omdat men niet weet dat wanneer de caravan is gekoppeld aan een auto de hij onder de WA-dekking van de auto valt. Maar dit betekent niet dat het niet verstandig is om een caravanverzekering af te sluiten, want schade aan de caravan zelf wordt niet gedekt door de WA-dekking van de auto. Deze schade kun je alleen opvangen door het afsluiten van een caravanverzekering.

Onder schade aan de caravan zelf wordt vaak het volgende verstaan:

  • Schade door brand, ontploffing, brand bij kortsluiting, inbraakschade, schade door een storm.
  • Schade aan het interieur/inventaris.
  • Kosten van hulpverlening zoals bijvoorbeeld opruimen, transporteren, bergen en bewaken van de caravan.

De hierboven genoemde punten vallen meestal in het basispakket van een caravanverzekering. Maar ook dit verschilt erg per verzekeraar, let hier dus altijd goed op! Ook verschilt het per verzekeraar/verzekering of je de verzekering afsluit met een dagwaardedekking of een nieuwwaardedekking. Het verschil tussen beide kan erg groot zijn, zorg dus dat je de juiste kiest.

Ten slotte is het ook nog verstandig goed te overwegen welke pakket het beste bij jouw caravan past. Je kunt kiezen voor een basisdekking, maar ook voor een casco dekking of volledige dekking. Hoe meer je dekt, hoe duurder de verzekering.

Is een caravanverzekering verplicht?

Nee, een caravanverzekering is niet wettelijk verplicht.

Als je je caravan aan je auto hebt gekoppeld en je brengt schade toe aan andere dan valt de caravan onder de WA-dekking van de auto, die wel wettelijk verplicht is. En ook wanneer hij niet gekoppeld is aan je auto en je brengt schade toe aan andere is hij verzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Maar de rede dat mensen dan toch een caravanverzekering afsluiten is omdat schade aan de caravan zelf door beide verzekeringen niet wordt gedekt. De kosten van schade aan de caravan zelf kunnen erg hoog oplopen, een caravanverzekering afsluiten is dus geen gek idee.

Tips:

  1. Wanneer de caravan niet gekoppeld is aan de auto op het moment dat je schade toebrengt aan andere dan wordt dit bijna altijd gedekt via de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.
  2. Omdat de premies voor caravanverzekering erg verschillen is het verstandig om deze te vergelijken. Zo kun je je caravan goed en goedkoop verzekeren.
  3. Schade door hagel valt meestal niet onder storm. Om je caravan ook tegen schade door een fikse hagelbui te beschermen kun je het pakket vaak uitbreiden.
  4. Wanneer je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit kun je vaak een korting krijgen. Op deze manier kun je goedkoper een caravanverzekering afsluiten.

Bereken uw premie