Energieleverancier kiezen, waar moet ik op letten?

Energie is voor vele huishoudens een grote kostenpost. De douche, de verwarming, de tv, de wasmachine, de föhn en zelfs het fornuis, allemaal gebruiken ze energie. Vrijwel voor alles wat u doet in huis kost energie.

Het is dan ook niet zo gek dat dit vaak een grote kostenpost is, het is dus erg handig om een goede energieleverancier te vinden die bij uw energieverbruik past. Wanneer de leverancier en het contract goed aansluiten op uw verbruik kan dit enorm veel kosten schelen. Omdat er zoveel verschillende leveranciers, en daarmee verschillende contracten, zijn hebben wij hier een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.

Jaarverbruik

Dit is misschien wel het belangrijkste punt, net als bij bijvoorbeeld een telefoonabonnement (per maand) moet u ook bij uw energiecontract (per jaar) weten hoeveel u ongeveer verbruikt. Om hier achter te komen kunt u het beste naar uw huidige energiebedrijf bellen. U kunt daarna door middel van onze prijsvergelijker het aanbod al behoorlijk inperken.

Soort contract

We hebben drie soorten contracten bij energieleveranciers. We beginnen met de meest bekende, het contract voor onbepaalde tijd.

Contract voor onbepaalde tijd

Bij dit contract heeft u vóór het afsluiten van uw contract niet bepaald hoelang het contract zal duren. Het voordeel aan een contract voor onbepaalde tijd is dat u alle vrijheid heeft om over te stappen naar een andere leverancier. Een nadeel hiervan is dat u geen interessante welkomstkortingen zult ontvangen.

Contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven

Dit contract wordt ook door vele huishoudens afgesloten. Dit contract sluit u af over een van te voren afgesproken tijd. Dit heeft als voordeel dat u zekerheid heeft over de prijs en vaak hoge welkomstkortingen ontvangt. Een nadeel aan dit contract is dat u van te voren niet weet of u goedkoper uit bent, dit hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen.

Contract voor bepaalde tijd met variabele tarieven

Dit is de onbekendste van allemaal en dit contract wordt vaak ook niet aangeraden. Bij dit contract kunnen de leveranciers de prijzen verhogen zonder dat u tussentijds zonder boete te betalen op kunt zeggen. Daarnaast zijn er vaak contracten met dezelfde prijzen waar u niet aan vast zit.

Alle contracten kunt u opzetten wanneer u wilt alleen zitten er bij een contract voor bepaalde tijd vaak consequenties aan. Bij een contract voor bepaalde tijd moet u vaak een boete betalen wanneer u vroegtijdig overstapt, hou dit dus altijd goed in de gaten.

Welkomstkortingen

Bij contracten voor een bepaalde tijd krijgt u vrijwel altijd een welkomstkorting. Deze korting krijgt u dan bijvoorbeeld over de leveringskosten, maar de korting geldt niet over de transportkosten van de stroom of de belastingen. Sommige kortingen krijgt u in centen ander in euro’s. Lees altijd van de voren goed het contract en de voorwaarden door zodat u niet voor verrassingen komt te staan.