Bereken uw premie

Een autoverzekering, een caravanverzekering of een motorverzekering klinken allemaal logisch. Een auto, een caravan of een motor kunnen erg duur zijn en de kosten bij schade of diefstal kunnen hoog oplopen. Maar ook de fietsen van tegenwoordig worden steeds uitgebreider, en daarmee vaak ook duurder. Dus het verzekeren van je fiets is niet zo’n gek idee. In Nederland is de fiets toch één van de meest gebruikte vervoersmiddelen, je fiets verzekeren kan dus erg handig zijn.

Wat is een fietsverzekering?

Waarvoor een de fietsverzekering dient en wat de verzekering inhoudt verklapt de naam van de verzekering eigenlijk al, het verzekeren van je fiets. De fiets brengt je in drukke steden snel van het ene punt naar het andere punt. Het is dan ook niet gek dat in het dichtbevolkte Nederland de fiets mateloos populair is. Helaas is de fiets ook erg populair onder dieven, hij wordt dan ook erg vaak gestolen. Om de kosten van zo’n diefstal op te vangen kun je een fietsverzekering afsluiten.

Wat dekt de fietsverzekering precies?

Wat de fietsverzekering dekt is erg afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het pakket dat je kiest. De premie die je betaalt is naast de verzekeringsmaatschappij waarbij je de verzekering afsluit en het pakket dat je kiest ook afhankelijk van in welke regio of stad je woont, of je een anti-diefstal chip hebt en van de nieuwwaarde van de fiets.

Anti-diefstal chip

De anti-diefstal chip werd in 2000 geïntroduceerd en is vandaag de dag erg populair. Met een anti-diefstal chip wordt de fiets voorzien van een uniek nummer zodat hij gedetecteerd kan worden door de politie. Naast het voordeel dat de fiets na diefstal weer makkelijk terug komt bij de originele eigenaar, zorgt de chip er vaak ook voor dat je korting krijgt op je verzekeringspremie.

Hoogte premie regio/stad gebonden

De hoogte van de premie die je betaalt voor je fietsverzekering is ook afhankelijk van de regio waar je woont. Dit klink misschien raar, maar als je erover nadenkt is het eigenlijk wel logisch. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht worden aanzienlijk meer fietsen gestolen. Deze vier steden vallen onder “Regio 1”, de duurste van allemaal. “Regio 2” bestaat uit de steden Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Nieuwegein, Nijmegen, Rijskwijk-ZH, Tilburg en Voorburg. “Regio 3” is de rest van Nederland, uitgezonderd van de provincies Drenthe, Friesland, Groningen en Zeeland die behoren tot “Regio 4”. Deze regio’s kunnen alsnog verschillen per verzekeringsmaatschappij.

Verschillende pakketten

Net zoals bij veel andere verzekeringen kun je bij je fietsverzekering ook kiezen uit verschillende pakketten. Zo heb je een pakket dat alleen geld uitkeert wanneer de fiets wordt gestolen, de zogenaamde “diefstalverzekering”. Het bedrag dat je terugkrijgt bij diefstal is vaak afhankelijk van de nieuwwaarde van je fiets.

Naast de diefstalverzekering heb je ook nog de volledig-cascoverzekering. Deze verzekering dekt naast diefstal ook schade door bijvoorbeeld vallen, brand en aanrijding. Vaak is er in deze gevallen wel sprake van een eigen risico van €25.

Is een fietsverzekering verplicht?

Een fietsverzekering is zeker niet verplicht, maar wanneer je een dure fiets hebt kan het afsluiten van een fietsverzekering wel erg handig zijn. Wanneer je nieuwe, mooie elektrische fiets gestolen is wil je deze het liefst niet uit eigen zak betalen. Als je erg afhankelijk bent van je fiets wordt het ook aangeraden een fietsverzekering af te sluiten omdat je snel een vervangende fiets kunt regelen.

Wat te doen bij diefstal van uw fiets?

Je kunt dan wel een diefstalverzekering hebben afgesloten, maar dit wil niet altijd zeggen dat je zomaar aanspraak kunt maken hierop. Bij diefstal moet je altijd eerst aangifte doen bij de politie. Het aangiftebewijs dat je dan krijgt moet je opsturen naar de verzekeringsmaatschappij als bewijs dat de fiets daadwerkelijk is gestolen. De verzekeringsmaatschappij geeft je dan toestemming om naar de fietsenmaker te gaan waar je de verzekering hebt afgesloten. Deze fietsenmaker kan je vervolgens een tweedehands fiets aanbieden ter waarde van het bedrag waarvoor je de fiets verzekerd hebt. Voor schade volg je ongeveer dezelfde procedure. Te allen tijde moet duidelijk zijn dat je niet de schuldige bent voor de schade of diefstal.

Tips voor het afsluiten van een fietsverzekering

  • Zorg ervoor dat je een verzekering afsluit die bij je fiets past. Er zijn speciale fietsverzekeringen voor mountainbikes, racefietsen, kinderfietsen en elektrische fietsen.
  • Wanneer je een diefstalverzekering afsluit voor je fiets eist de verzekeringsmaatschappij meestal dat je een bepaald slot gebruikt. Wanneer dit slot niet om de fiets zit in geval van diefstal dan zal je geen vergoeding ontvangen.
  • Bij verzekeringen voor elektrische fietsen betaal je geen eigen risico bij schade.

Bereken uw premie