Bereken uw premie

De motorverzekering is voor sommige mensen te vergelijken met een autoverzekering. De één gebruikt zijn auto om van a naar b te komen, de ander zijn motor. De auto- en de motorverzekering schelen dan ook niet heel veel van elkaar, maar er zijn toch een aantal belangrijke verschillen waarvan je op de hoogte moet zijn wanneer je een motorverzekering afsluit.

Dit artikel zal onder andere antwoord geven op vragen als, “Wat dekt een motorverzekering?” en “Is een motorverzekering verplicht?”.

Wat is een motorverzekering, en waarom zou je er één af moeten sluiten?

De naam zegt het eigenlijk al, met een motorverzekering verzeker je je motor.

Wat de motorverzekering dekt is afhankelijk van het pakket dat je kiest en de mogelijke extra’s die je daarbij wilt verzekeren. Omdat een motor voor vele tot de duurste bezitten behoort is het ook niet zo gek dat de motor niet alleen WA verzekert wordt (hiermee dek je alleen de schade die je aan andere toegebracht met je motor). Veel motorbezitters verzekeren hun motor ook voor schade door aanrijding, schade door eigen schuld en schade door brand.

Wat dekt de motorverzekering precies?

Wat de motorverzekering “precies” dekt is erg afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij die je kiest. Ook is het afhankelijk van het pakket waarmee je je motor verzekert.

Je kunt kiezen voor een simpel pakket, bijvoorbeeld alleen WA verzekeren, dan wordt alleen de schade die je toebrengt aan anderen gedekt. Maar wanneer je ook schade door aanrijding, storm of brand wilt verzekeren dan kun je kiezen voor een uitgebreider pakket. Omdat de pakketten per verzekeringsmaatschappij erg kunnen verschillen is het verstandig dit goed uit te zoeken.

Vaak bieden de verzekeraars in de wat duurdere pakketten ook de mogelijkheid om “Schade door eigen schuld” te dekken. Als je denkt dit nodig te hebben dan is dit geen overbodige luxe, want ook schade door eigen schuld kan je een hele hoop geld kosten. Daarnaast is er vaak ook nog de mogelijkheid om naast je motor ook direct je accessoires, kleding en helm te verzekeren.

Is een motorverzekering verplicht?

Ja, net als de een autoverzekering is een motorverzekering wettelijk verplicht. Je dient ten minste een WA verzekering te hebben afgesloten wanneer je in het bezit bent van een motor. Wanneer je geen motorverzekering hebt afgesloten en de politie trekt dit na bij controle of aanhouding dan ben je strafbaar (ook al staat de motor in je garage of schuur).

Tips:

  1. Vaak krijg je korting wanneer je bij dezelfde verzekeringsmaatschappij zowel een motor- als autoverzekering afsluit.
  2. Vergelijk de verschillende motorverzekering goed, de premies kunnen erg verschillen. Zorg ervoor dat je zo goed en goedkoop mogelijk verzekerd bent.
  3. Let goed op dat je het juiste pakket kiest. Per verzekeraar verschillen de pakketten vaak. Kies de verzekeraar met het pakket dat het best bij jou past.

Bereken uw premie