De opstalverzekering behoort voor veel mensen tot de belangrijkste verzekering die zij hebben. De opstalverzekering verzekert namelijk voor velen het kostbaarste wat zij in bezit hebben, hun huis.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is dus niet heel bekend, maar het is wel een erg belangrijke verzekering. Deze verzekering is zo belangrijk omdat het huis verzekerd tegen brand-, water-, rook-, of stormschade. Deze schades kunnen oplopen tot in de tienduizenden en soms wel honderdduizenden euro’s. Een opstalverzekering is dus geen overbodige luxe voor velen.

Wat dekt de opstalverzekering precies?

Wat een opstalverzekering dekt kan, zoals bij veel verzekeringen, erg verschillen per maatschappij en het pakket dat je kiest. Over het algemeen dekt de opstalverzekering alles wat aan het huis vastzit. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld leidingen, de centrale verwarming en het sanitair. Bij de opstalverzekering kun je bij uitgebreide pakketten kiezen voor “extra uitgebreid” en “allrisk”. Bij “extra uitgebreid” worden alle in de polisvoorwaarde aangegeven voorvallen gedekt. Bij “allrisk” wordt alles gedekt, tenzij ze specifiek zijn uitgesloten. Een “allrisk” pakket hoeft dus niet per definitie meer te verzekeren dan het “extra uitgebreid” pakket.

Verzekeren van de fundering van het huis

Waar wel goed op gelet moet worden, en wat bij oudere verzekeringen vaak niet het geval is, is of de fundering van het huis ook verzekerd is. Het verzekeren van de fundering zit tegenwoordig steeds vaker in het basispakket, en dat is wel zo fijn. Bij een ontploffing van bijvoorbeeld de CV ketel kan de hele fundering ontwricht raken. Wanneer je dit niet verzekerd hebt kan dit een enorme kostenpost zijn.

Verzekeren van het glas

Het glas wat in het gebouw aanwezig is, bijvoorbeeld de ramen of het glas in de deur, is ook niet altijd standaard meeverzekerd. Wanneer het glas verzekerd is, is het vaak tegen al het van buiten komende onheil verzekerd. Dat wil eigenlijk zeggen dat het glas tegen vrijwel alles wat met glas kan gebeuren verzekerd is. Het doorslaan van dubbel glas omdat er vocht tussen de ruiten zit wordt niet gedekt, dit valt onder eigen gebrek. Ook wordt er voor glas in lood en gebrandschilderd glas vaak een premieopslag gevraagd.

Belangrijk om te weten is dat een opstalverzekering geen schade door aardbevingen, atoomkernreacties en vulkaanuitbarstingen dekt.

Is een opstalverzekering verplicht?

Een opstalverzekering is niet altijd verplicht, maar eigenaren van een eigen woning doen er verstandig aan toch een opstalverzekering af te sluiten. Zoals al eerder gezegd, “het huis is voor velen het kostbaarste bezit dat zij hebben”. De schade aan een huis kan torenhoog zijn, ben je dan niet verzekerd dan moet je een flinke som geld ophoesten.

Een opstalverzekering is vrijwel altijd verplicht wanneer je een hypotheek op het huis wenst of hebt. De opstalverzekering wordt dan vaak door de hypotheekinstellingen verplicht. Het huis is namelijk het onderpand voor de hypotheek die je hebt afgesloten.

Appartement

Wanneer je in een appartement woont dan is het vaak zo dat de Vereniging van Eigenaren het hele gebouw heeft verzekerd. Wanneer er sprake is van een ‘slapende’ Vereniging van Eigenaren, dan moet je wel zelf je appartement verzekeren. Dit komt voornamelijk voor bij kleine en/of oude appartementencomplexen voor. Het is sowieso verstandig om bij het kopen van een appartement bij de Vereniging van Eigenaren na te gaan hoe het met de opstalverzekering zit.

Huurwoning

Bij een huurwoning is degene die het appartement verhuurd de persoon die de opstalverzekering moet afsluiten. Bij gestoffeerde en gemeubileerde woningen is het vaak zo dat de verhuurder ook een inboedelverzekering afsluit. Wanneer je zelf verbeteringen aan de huurwoning toebrengt dan is het aan te raden een huurdersbelastingverzekering (ook wel bekend als verbouwingskostenverzekering) af te sluiten. Dit is een soort opstalverzekering die de toegevoegde aanpassingen door de huurder verzekert.

Tips voor het afsluiten van een opstalverzekering

Een opstalverzekering is voor velen van groot belang, het kan je enorm veel geld schelen bij grote schade aan het huis. Daarom hebben we hier nog wat tips op een rijtje gezet die je zullen helpen bij het afsluiten van een opstalverzekering.

  • Wanneer je in een appartement of huurwoning woont kun je ervan uitgaan dat de verhuurder of Vereniging van eigenaren een opstalverzekering heeft afgesloten. Controleer dit toch altijd nog even om hier zeker van te zijn!
  • Heb je bijvoorbeeld glas in lood of ander “speciaal” glas in het huis, zorg er dan voor dat je dit ook verzekert. Dit zit namelijk meestal niet in het standaardpakket.
  • Zorg er voor dat je niet onderverzekerd bent. De juiste herbouwwaarde verzekeren kan grote onverwachte kosten voorkomen. Je kunt deze onverwachte kosten voorkomen door bijvoorbeeld een voor jou op maat gemaakte individuele verzekerde som te laten berekenen. Je kunt ook je huis voor een bedrag verzekering waarvan je zeker bent dat dit een stuk hoger is dan de herbouwwaarde van je huis.