Een rechtsbijstandverzekering is voor vele bekend, maar wat het precies inhoudt kan niet iedereen vertellen. In dit artikel zul je meer te weten komen over wat een rechtsbijstandverzekering dekt, waarvoor hij nodig is, wat je eraan hebt en of het verstandig is er één af te sluiten.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering waarbij de verzekeringsmaatschappij, vaak onder vele voorwaarden (inclusief uitsluitingen), diegene die de verzekering heeft afgesloten helpt in het rechtsverkeer. Bij een rechtsbijstandverzekering zijn vooral de “kleine lettertjes” erg belangrijk, hier staan de voorwaarden en uitsluitingen in. Kort gezegd is de rechtsbijstandsverzekering eigenlijk een verzekering die de kosten van een advocaat of jurist dekken. In de meeste gevallen regelt de verzekeringsmaatschappij de advocaat of jurist.

Wat dekt de rechtsbijstandverzekering?

Wat de rechtsbijstandverzekering precies dekt verschilt per verzekering en zeker per verzekeringsmaatschappij. In het algemeen zijn er twee belangrijke verschillende rechtsbijstandverzekeringen. De eerste is de motorrijtuigen rechtsbijstandverzekering (ook wel bekend als verkeersrechtsbijstand), en de tweede is de gezinsrechtsbijstandverzekering. Hieronder vindt je een voorbeeld van hoe de rechtsbijstandverzekering er uit zou kunnen zien. Dit is er één met verschillende modules.

De motorrijtuigen-/verkeersrechtsbijstandverzekering biedt, zoals de naam al zegt, dekking bij conflicten met betrekking tot je auto of motor, maar ook wanneer je als fietser of voetganger deelneemt aan het verkeer (en hierdoor geschillen ontstaan) valt dit onder deze verzekering.

De gezinsrechtsbijstandverzekering is net iets anders. Bij deze verzekering kun je kiezen uit verschillende modules. Met deze modules kun je dus zelf bepalen wat je wel en niet wilt dekken, en hoe uitgebreid je de dekking van de verzekering wilt laten zijn. Een aantal bekende modules zijn:

Consument en wonen module

Met deze module heb je dekking bij geschillen over aankopen die je als consument hebt gedaan. Ook geschillen met betrekking tot de telefoon/internet- en energieleverancier vallen hier onder. Daarnaast worden geschillen die betrekking hebben op (de aankoop van) je woning, geschillen met de buren en letselschadekwesties ook gedekt.

Inkomensmodule

De inkomensmodule zal bijstand bieden bij problemen met betrekking tot je arbeidsovereenkomst, pensioen of sociale verzekering. Let op: ZZP-ers of ondernemers moeten vaak een aparte verzekering afsluiten.

Verkeersmodule

Deze module komt min of meer overeen met de motorijtuigen-/verkeersrechtsbijstandverzekering. Je bent samen met je gezinsleden verzekerd voor rechtshulp bij problemen die voortkomen uit je verkeersdeelname. Dit kan bijvoorbeeld schade aan je auto zijn of het verhalen van letselschade na aanrijding.

Fiscaal en Vermogensmodule

Deze module zal je helpen bij geschillen rondom aandelen en/of effecten, problemen met de aangifte van belasting en bijvoorbeeld uw vakantiehuis.

Deze modules zijn slechts een voorbeeld. Per verzekeringsmaatschappij kunnen deze erg verschillen. Kijk hier dus goed naar, en beslis welke verzekeringsmaatschappij het beste bij jou past!

Voor wie is een rechtsbijstandverzekering handig?

Eigenlijk is een rechtsbijstandverzekering voor iedereen aan te raden. Er wordt vaak gezegd “mij overkomt zoiets niet, ik heb zo’n verzekering niet nodig” en achteraf bleek het toch erg handig te zijn. Alleen al voor al je juridische vragen kun je terecht bij je verzekeraar wanneer je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten. Daarnaast biedt de verzekeringsmaatschappij vaak gespecialiseerde juristen en advocaten en kan het een hoop rompslomp voorkomen bij bijvoorbeeld verkeersongelukken en/of fraude met een bankpas.

Punten waar je op moet letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering!

  • Let goed op de kleine lettertjes!
  • Welke soorten geschillen dekt de verzekering? Soms zijn er categorieën uitgesloten!
  • Overlapt de verzekering geen andere verzekeringen (soms zit bij een autoverzekering al een rechtsbijstandverzekering voor verkeersdeelnemers)?
  • Wat is het maximale bedrag dat de verzekeringsmaatschappij vergoed?
  • Mag je zelf je advocaat en/of jurist kiezen?
  • In welke landen geldt mijn verzekering?
  • Meestal is de wachttermijn bij rechtsbijstandsverzekeraars drie maanden. Lopende conflicten worden dus meestal niet gedekt voor de rechtsbijstandverzekering.