Sim only abonnementen, waar moet ik op letten?

Tegenwoordig is een mobiele telefoon de normaalste zaak van de wereld. Vrij wel iedereen heeft er één, en dat is niet zonder reden. U kunt vrijwel alles met een goede, moderne mobiele telefoon, telefoneren, sms’en, whatsappen, de weg navigeren, foto’s maken en ga zo maar door. Maar… veel van deze opties zijn alleen beschikbaar in combinatie met een abonnement/sim-only. U kunt ervoor kiezen om een abonnement/sim-only af te sluiten die volledig op uw gebruik is aangepast.

Voordeel van een sim-only abonnement

Wanneer u een abonnement afsluit voor bellen, sms’en en internet, dan kunt u ervoor kiezen hier een telefoon bij te kopen. Deze telefoon betaald u dan in termijnen af, bovenop uw maandelijkse bel, sms en internet kosten. Soms is het dan nog zo dat u daarbij nog los moet bijbetalen voor de telefoon. Bij sim-only koopt u naast uw abonnement voor bel, sms (en internet) kosten geen telefoon. U bent dus vaak stukken goedkoper uit dan wanneer u een abonnement kiest waarbij u de telefoon ook in maandelijkse termijnen af moet betalen. U moet dan natuurlijk wel van tevoren al beschikken over een simlockvrije telefoon.

Is uw toestel simlockvrij?

Een vereiste voor een sim-only abonnement is dat het toestel simlockvrij moet zijn. Is het toetsel niet simlockvrij dan is het niet handig om een nieuwe simkaart te kopen. Het fijne is dat het simlockvrij maken van uw telefoon u niets hoeft te kosten, na een jaar de mobiele telefoon in bezit te hebben is de leverancier verplicht u de code te geven om de telefoon simlockvrij te maken. Deze codes zijn ook vaak terug te vinden op het internet. De juiste code voor uw toestel kunt u vinden met behulp van het merk, modelnummer en serienummer (IMEI-code).

Wat voor soort simkaart heb ik nodig?

Is uw toestel eenmaal simlockvrij dan is de volgende vraag “Wat voor simkaart heb ik nodig?”. Tegenwoordig zijn er drie verschillende soorten simkaarten. De normale simkaart, die nog vrij weinig wordt gebruikt, de mini-simkaart en sinds kort ook de micro-sim. Wanneer u een sim-only abonnement afsluit moet u dit aangeven zodat u niet met een onbruikbare simkaart komt te zitten. Er zijn verschillende adapters beschikbaar waardoor je bijvoorbeeld van een micro-sim een mini-sim kan maken.

Wat is voor mij het beste abonnement?

Het fijne aan een sim-only abonnement is dat ze vaak stukken goedkoper zijn dan een abonnement met toestel. Om een geschikt abonnement voor uw gebruik te vinden moet u inzicht hebben in uw verbruik per maand. U moet een schatting hebben van hoeveel u belt, sms’t en internet gebruikt op uw telefoon. Vervolgens kunt u de contractduur kiezen, dit kan één maand, één jaar of twee jaar zijn. Wanneer u wisselt van telefoonmaatschappij is het ook slim om aan te geven of u uw oude nummer wilt behouden.

Omdat veel websites niet altijd even overzichtelijk zijn en de prijzen per telefoonmaatschappij erg verschillen wordt het aangeraden om onze sim-only vergelijker te gebruiken.