Maximale zorgtoeslag ontvangen? Klik hier!

De Zorgverzekering: Vergelijken & Afsluiten

De zorgverzekering is misschien wel één van de bekendste verzekeringen. Vooral in Nederland, waar deze verzekering verplicht is, heeft iedereen er wel eens van gehoord. Toch zullen veel mensen niet bekend zijn met wat een zorgverzekering wel, en wat een zorgverzekering niet dekt. In dit artikel zul je meer over de zorgverzekering te weten komen. Denk hierbij aan de algemene informatie, wat een zorgverzekering dekt, voor wie hij verplicht is en nog wat tips voor het afsluiten van een zorgverzekering.

Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering, ook wel bekend als de ziektekostenverzekering is een verzekering die de kosten van bijvoorbeeld medicijnen, een bezoek aan de huisarts of aan het ziekenhuis vergoedt. Deze kosten kunnen ontstaan doordat je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bent beland na een ongeval, maar zorgverzekeringen kunnen ook controles bij tandartsen en zwangerschappen dekken.

Wat dekt een zorgverzekering?

Wat een zorgverzekering dekt kan heel erg verschillen. Dit is volkomen afhankelijk van de aanvullende verzekeringen die je afsluit. De aanvullende verzekeringen kunnen bijvoorbeeld zijn voor de fysiotherapeut of de tandarts. De basisverzekering, die voor vrijwel alle Nederlanders verplicht is, dekt onder andere het volgende:

 • Geneeskundige zorg door huisartsen, medisch specialisten en verloskundigen
 • Verblijf in het ziekenhuis
 • Medicijnen
 • Geestelijke gezondheidszorg, inclusief behandeling door een psychiater
 • Ziekenvervoer
 • Kraamzorg
 • Tandheelkundige zorg (tot 18 jaar)
 • Fysiotherapie (tot 18 jaar)
 • Stoppen-met-rokenprogramma
 • Logopedie en ergotherapie

Dit is uiteraard nog niet alles, voor de volledige lijst kun je op de website van de overheid kijken.

Wat een basisverzekering kost is niet voor elke Nederlander hetzelfde. Dit is volkomen afhankelijk van bijvoorbeeld de leeftijd van de verzekerde. Zo zijn kinderen van 17 jaar of jonger gratis verzekerd (basisverzekering). Maar volwassenen moeten de basisverzekering zelf betalen.

De kosten van de basisverzekering zijn ook afhankelijk van het soort polis die je kiest. Je hebt de keuze uit de “Restitutiepolis” waarbij je zelf je zorgaanbieders kiest en de kosten achteraf declareert bij de zorgverzekeraar. Of je kiest voor de “Naturapolis” waarbij je zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten met een aantal zorgaanbieders. Je kunt, afhankelijk van wat voor zorg, dan uit deze zorgaanbieders kiezen. De kosten worden dan ook direct betaald door de zorgverzekeraar. Maar je kunt ook kiezen voor de combi- mixpolis, een combinatie van de twee hierboven genoemde polissen.

Verder hangen de kosten voor de basisverzekering ook nog af van de hoogte van uw eigen risico. In 2015 bedraagt dit eigen risico bedrag minimaal €375.

Wat voor aanvullende verzekeringen zijn er?

De aanvullende verzekeringen lopen enorm uiteen. Je hebt hier ook degradaties in, en vaak is “hoe meer je wilt dekken, hoe meer je betaalt”. Belangrijk is hierbij te melden dat dit per zorgverzekeraar erg kan verschillen. Meestal gaat het aantal bezoeken aan de fysiotherapeut die worden vergoed omhoog, de kosten voor alternatieve geneeswijzen worden tot een hoger bedrag vergoedt en/of de vergoeding voor je bril/contactlenzen, eens in de 3 jaar, wordt hoger. Maar zoals eerder vermeld is, het kan erg verschillen per zorgverzekering, en het is dus verstandig deze te vergelijken. Hiervoor kun je het beste van tevoren op een rijtje zetten wat jij het belangrijkst vindt om te verzekeren.

Voor wie is de zorgverzekering verplicht?

De basis zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont, die hier werkt en hier loonbelasting betaald en/of hier komt wonen (ook al heb je al een zorgverzekering in het buitenland afgesloten). Er zijn wel een aantal uitzonderingen binnen deze verplichting. Zo zijn militairen in actieve dienst, mensen met principiële bezwaren (geloofs- en/of levensovertuiging), gedetineerden, personen die in het buitenland werken en buitenlandse studenten die hier alleen komen om te studeren uitgesloten van deze verzekeringsplicht. Ook is deze verzekeringsplicht alleen van toepassing op de basisverzekering en zorgverzekeraars mogen je dan ook niet weigeren, of hogere premies vragen aan bijvoorbeeld chronisch zieken of ouderen.

De aanvullende verzekeringen daarentegen zijn niet verplicht. De zorgverzekeraar mag je dan ook weigeren wanneer zij het risico jou te verzekeren te groot vinden door bijvoorbeeld medische klachten in het verleden. De verzekeraar mag je dan ook vragen stellen over je gezondheid alvorens hij je accepteert/weigert.

Tips voor het afsluiten van een zorgverzekering

 • Wanneer je een nieuwe aanvullende zorgverzekering af wilt sluiten is het verstandig de oude verzekering niet op te zeggen alvorens je geaccepteerd bent.
 • Bepaal, afhankelijk van jouw medische verleden en toekomst, wat je belangrijk acht in je aanvullende verzekeringen.
 • Zoek goed uit of de naturapolis, de restitutiepolis of misschien wel een combinatie van beide het meest praktisch is voor jou.
 • Vaak zijn polissen die je alleen via het internet af kan sluiten goedkoper.
 • Wat je betaalt voor je zorgverzekering is erg belangrijk, maar let ook op de kwaliteit van je zorgverzekeraar. Het blijft natuurlijk wel je gezondheid.